Onvruchtbaarheid

Factoren van invloed op vruchtbaarheid zijn leeftijd, gezondheid, leefstijl, voeding en het milieu. Er is sprake van verminderde vruchtbaarheid wanneer een stel met kinderwens er gedurende een jaar of langer niet in slaagt om een zwangerschap tot stand te brengen.

Het gaat vaak om problemen met het sperma, de eisprong, de eileiders of het nestelen van de eicel in de baarmoeder. Oorzaken van deze problemen kunnen zijn: (geslachts)ziekten, infecties, beschadigd DNA en hormoonstoornissen.

Onvruchtbaarheid meten

Het opsporen en identificeren van onvruchtbaarheidsproblemen is vaak een tijdrovende zaak. Bij het opsporen van mannelijke onvruchtbaarheid is microscopische analyse van sperma veruit het belangrijkst.

Zwangerschap

Meten

Tijdens de zwangerschap wordt bij iedere zwangere vrouw het bloed getest op speciale antistoffen. Het bekendste voorbeeld is rhesus-D.

Wel of niet zwanger

Een vruchtbare vrouw bij wie de menstruatie langer dan 10 dagen uitblijft en die gemeenschap heeft gehad zonder voorbehoedsmiddel kan zwanger zijn. Om te kijken of daarvan sprake is wordt een zwangerschapstest gebruikt die één tot twee weken na de conceptie al resultaat geeft.