Darmkanker

Darmkanker begint meestal als een poliep, een bultje in de wand van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker.

Bevolkingsonderzoek

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is op overleving en genezing. Daarom is in Nederland het bevolkingsonderzoek ‘darmkanker’ opgezet. Iedereen tussen 55 en 75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging om zich te laten testen. Meedoen is gratis en vrijwillig.

De deelnemer stuurt via een speciaal testbuisje een beetje ontlasting naar het laboratorium waar het wordt onderzocht op bloed(sporen) met behulp van de feces occult bloed test (FOBT). Deze afweerstoffentest toont de aanwezigheid van hemoglobine (een bloedbestanddeel) aan in de ontlasting.

Testuitslag

In ongeveer 95% van de gevallen worden geen bloedsporen gevonden. Twee jaar later krijgt de persoon opnieuw een uitnodiging. Als wel bloedsporen zijn aangetoond volgt een inwendig kijkonderzoek (coloscopie).