Aspergillus

De infectieziekte Aspergillose wordt veroorzaakt door sporen van de schimmel Aspergillus fumigatus. Bij inademing van de sporen kan zich een aandoening ontwikkelen. Dit gebeurt bij mensen die er allergisch voor zijn, een sterk verminderde weerstand of beschadigde longen hebben. De schimmel kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen.
Symptomen zijn astma veroorzaakt door allergie. Uitgroei van de sporen tot een schimmelbal in een holte van de long kan onopgemerkt blijven of tot ernstige ziekte leiden bij patiënten met sterk verminderde weerstand.
De schimmel komt voor op planten, in stof en aarde.

Test en testmateriaal

De infectie kan worden aangetoond door microscopisch onderzoek van opgehoest slijm of longweefsel, of door een röntgenfoto van de borstkas. Ook kunnen afweerstoffen tegen A. fumigatus in het bloed aangetoond worden met de afweerstoffentest.

Testuitslag

De uitslag van de test in combinatie met de klachten en symptomen geven de diagnose Aspergillose. De infectie wordt behandeld met antischimmelmiddelen. Heel soms is operatieve verwijdering van schimmelballen in de longen nodig.