Triglyceridentest

Triglyceride is de meest voorkomende vorm van vet. Via de darmen worden triglyceriden uit het voedsel opgenomen in het bloed. Het lichaam kan de stof ook zelf aanmaken. Triglyceriden voorzien de spieren van brandstof of worden opgeslagen in vetweefsel.

De triglyceriden in het bloed zijn een maat voor het overschot aan vetten. Een verhoogde hoeveelheid is echter schadelijk. Net als LDL-cholesterol kunnen ze aderverkalking versnellen. Een triglyceridentest wordt meestal in combinatie met de cholesterol-test uitgevoerd om het risico van hart- en vaatziekten vast te stellen of om het effect van een behandeling te volgen.

Test en testmateriaal

Triglyceriden worden in het bloed aangetoond met een kleurreactie-test. Een maaltijd of alcohol verhogen het gehalte aan triglyceriden. Het is daarom belangrijk om bij de bloedafname nuchter te zijn.

Testuitslag

Een hoog gehalte aan triglyceriden duidt op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het kan ook veroorzaakt worden door suikerziekte, een leveraandoening of chronische nierziekten. De hoeveelheid triglyceriden in het bloed kan worden verlaagd. door verandering van leefstijl (gezond eten, meer bewegen etc.) of met medicijnen.