Gonorroe

Gonorroe of druiper wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Gonorroe kan leiden tot ontstekingen van de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals en eileiders.
De belangrijkste symptomen zijn pijn of branderigheid bij het plassen, moeizaam plassen en afscheiding. Bij circa 10% van de mannen en bij 30 tot 60% van de vrouwen treden echter geen of nauwelijks klachten op. Zij kunnen wel anderen besmetten.
Tijdens de zwangerschap is de infectie overdraagbaar van moeder op kind. Dit kan leiden tot ontsteking van oogbindvlies, keel of longen. Deze aandoeningen genezen meestal zonder restverschijnselen. Bij vrouwen kan niet of niet tijdige behandeling leiden tot verhoogde kans op onvruchtbaarheid.

Test en testmateriaal

Om vast te stellen dat het gonorroe betreft, wordt een kweek gemaakt van slijm of pus afkomstig van penis, vagina, anus of baarmoedermond (uitstrijkje). Ook kan de aanwezigheid van de bacterie worden aangetoond met een moleculaire-test.

Testuitslag

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Als de klachten na de behandeling niet verdwijnen, kan het zijn dat de gonorroebacterie ongevoelig is voor de gebruikte antibiotica of dat er sprake is van een gelijktijdige andere SOA bijv. chlamydia.