C-Reactief Protein (CRP)

Een verhoogde hoeveelheid ontstekingseiwit C-reactief protein (CRP) in het bloed is een aanwijzing voor het bestaan van ontstekingen in het lichaam. Na een acute ontsteking, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep of een infectie, kan de CRP-concentratie in het bloed met een factor duizend toenemen. Ook chronische ontstekingen als gevolg van schade in hart- en bloedvaten blijken gepaard te gaan met verhoogde CRP-concentraties in het bloed. De verhoging is echter vele malen kleiner dan bij een ‘gewone’ acute ontsteking.

Test en testmateriaal

CRP is een indicator om bloedvatbeschadigingen vroegtijdig op te sporen. Met behulp van een gevoelige herkenningsreactietest is een lichte verhoging van de hoeveelheid CRP in het bloed te meten.

Testuitslag

Een verhoogde CRP-concentratie in het bloed wijst op een verhoogde kans op een hartinfarct. Niet alleen bij mensen die al hartproblemen hebben, maar ook bij kerngezond uitziende mensen. Tijdige aanpassing van levensstijl en/of medicatie vermindert de kans op (ernstige) hartproblemen.