Genitale wratten

Genitale wratten is een virale SOA die wordt veroorzaakt door het humane papilloma virus (HPV), type 6 en 11. De verschijnselen zijn jeuk en irritatie. Soms ontstaat een enkel wratje op of rond de geslachtsorganen; soms ontstaan er in korte tijd veel wratten. Het virus is erg besmettelijk, maar ook vrij onschuldig. Vaak verdwijnen de wratten vanzelf. Wel kunnen ze na verloop van tijd weer terugkomen. Andere typen van hetzelfde virus (met name HPV-16 en -18) veroorzaken geen zichtbare afwijkingen zoals genitale wratten, maar kunnen leiden tot baarmoederhalskanker.

Test en testmateriaal

Of het genitale wratten betreft, kan een arts zien aan de kleur en vorm van de uitwendige wratten: plat, bloemkooltje of gesteeld. Soms wordt een uitstrijkje gemaakt van vocht uit de penis, de vagina of de anus, of een beetje weefsel van de wrat onderzocht met de microscoop op de aanwezigheid van afwijkende cellen.

Testuitslag

Bij 20% van de mensen gaan genitale wratten na drie maanden vanzelf over, bij andere pas na twee jaar. Genitale wratten kunnen ook goed behandeld worden door ze aan te stippen met een groeiremmer, of te verwijderen met vloeibaar stikstof of wegbranden met een laser. De kans dat wratten na behandeling weer terugkomen is groot.